Infiltreren naar grondwater

Wadi's

Wadi’s kunnen op allerlei wijzen worden uitgevoerd en dus worden aangepast aan de eisen en wensen van de eigenaar. Is er zeer weinig ruimte, kies dan bijvoorbeeld een compacte wadi met extra berging. Of is het landschappelijke element belangrijk, kies dan een type wadi genaamd ‘rain garden’. Er zijn veel mogelijkheden. Op Euvelgunne laten we een paar typen in de praktijk zien.

Voordeel van een wadi is dat het water na een regenperiode zichtbaar is. Bovendien is het systeem eenvoudig te inspecteren en te onderhouden. De begroeiing behoeft wel jaarlijks beheer.

Eenvoudige wadi

Eenvoudige wadi

De meest eenvoudige wadi hoeft eigenlijk niet meer te zijn dan een laagte in een grasveld. Het water van dak of erf stroomt hier onder vrij verval in. Het gras kan periodiek worden gemaaid, waardoor het er altijd netjes uit ziet.

Toegepast bij

Compacte wadi

Compacte wadi

Een compacte wadi is relatief klein uitgevoerd. De wadi moet bij regen toch voldoende regenwater kunnen bergen. Daarvoor is er onder de wadi extra bergingscapaciteit aangebracht met behulp van infiltratiekratten. Dit is een vrij eenvoudige voorziening voor een bedrijf met weinig ruimte.

Toegepast bij

Infiltratiesloot

Infiltratiesloot

Voor een wadi is wat ruimte nodig. Is die ruimte echt niet beschikbaar, dan kan een infiltratiesloot nog een oplossing bieden. De sloot zorgt in ieder geval voor berging van regenwater. Bovendien infiltreert het water vanuit de sloot langzaam in de bodem. De capaciteit is echter minder dan die van een eenvoudige of een compacte wadi.

Toegepast bij

Biodiversiteitswadi

Biodiversiteitswadi

Een biodiversiteitswadi is een speciale wadi die zoveel mogelijk bijdraagt aan het versterken van de biodiversiteit. Daar zorgen zowel de manier van aanleg als het beheer voor. Door hogere en lagere delen ontstaan verschillende microklimaten. De wadi is ingezaaid met een inheemse planten.

Hoewel het voor de biodiversiteit niet uitmaakt, zorgen de meanderende laagten voor een landschappelijk aantrekkelijk geheel. De wadi vergt een beperkt beheer en moet ten minste een keer per jaar gemaaid worden.

Toegepast bij

Rain Garden

Rain Garden

Een rain garden bestaat uit een beplantingsstrook met een beplanting die goed tegen droogte én tegen natte omstandigheden kan. Landschappelijk overwegingen spelen vaak een rol bij de keus hiervoor. Daarom passen ook hoger opgaande struiken en eventueel bomen hier goed in.

Op de foto een rain garden naast een parkeerplaats.

Toegepast bij

Infiltrerende plantenbakken

Infiltrerende plantenbakken

Plantenbakken zonder bodem en voorzien van speciaal substraat kunnen eveneens gebruikt worden als infiltratievoorziening. Dit is een bijzondere vorm van een rain garden.

Toegepast bij

Grindtuin

Grindtuin

Een grindtuin is in feite hetzelfde als een gewone wadi. Alleen in plaats van met gras of andere planten is deze bedekt met kiezels.

Toegepast bij